![]() |
Zdjęcie nie jest moją własnością! |
Szukając dzisiaj informacji na temat ziół natknęłam się na ziolowyzakatek.com.pl i muszę powiedzieć, że gdy przeczytałam trochę na temat autorki wiedziałam, że zostanę tam na dłużej. Jeśli interesuje was ten temat to zachęcam do odwiedzenia ZiołowegoZakątka. Poniżej filmik z Klaudyną, autorką tego bloga, na temat właściwości pokrzywy właśnie:
Jeśli chcemy użyć pokrzywy w kuchni powinniśmy wybierać liście i to te całkiem z góry ponieważ są one najmłodsze. Klaudyna mówi również o tym, żeby zbierać je przed kwitnięciem ponieważ kiedy roślina kwitnie wszelkie substancje idą w kwiat właśnie. W zielarstwie używa się nie tylko liści ale również korzenia i łodygi. W korzeniu są najbardziej skoncentrowane wszelkie substancje odżywcze.
Do celów leczniczych możemy więc stosować:
- liście zabierane od czerwca do września i suszone w warunkach naturalnych z dala od słońca
- korzenie wykopywane jesienią lub wczesną wiosną i suszone w suszarni w temp ok. 40 stopn
- nasiona zbiera się przez cały czas ich dojrzewania
Info - klik
Pokrzywa zawiera:
- kwasy organiczne
- kwasy tłuszczowe
- witaminy C, K, B2
- sole mineralne - głównie wapń, magnez, żelazo
- superlektyna UDA
- i o wiele wiele więcej - klik
![]() | |
|
- obniża poziom cukru we krwi wpływając na wytwarzanie enzymów z trzustki dlatego też używa się jej pomocniczo przy leczeniu cukrzycy typu drugiego
- dobrze wpływa na proces przemiany materii, poprawia perystaltykę jelit, pobudza żołądek do emisji soków trawiennych. Łagodzi stany zapalne układu pokarmowego, stosowana jest przy leczeniu nieżytu żołądka i jelit, również przy biegunce
- ma działanie moczopędne, oczyszcza organizm z toksyn, stosowana jest w stanach zapalnych dróg moczowych i skóry
- przypisuje się jej działanie oczyszczające krew
- poprawia stan cery, paznokci i włosów, pobudza porost włosów, zapobiega siwieniu i wypadaniu
- działa przeciwkrwotocznie z powodu flawonoidów, garbników i witaminy K - zwiększa poziom hemoglobiny, wspiera tworzenie czerwonych krwinek, wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne, pomaga osobom ze skłonnością do siniaków
- dostarcza dużo żelaza przez co przeciwdziała anemii i niedokrwistości
- wzmacnia układ odpornościowy, ma lekkie działanie antywirusowe i antybakteryjne
- oczyszcza zatoki i narządy oddechowe
- stosowana jest w leczeniu przerostu prostaty, szczególnie w początkowym stadium choroby - hamuje jej rozwój
- ma działanie przeciwzapalne
- stosowana jest przez osoby z bólami reumatycznymi poprzez okładanie się pokrzywą w okolicy zwyrodniałych stawów. Jedynym efektem ubocznym i niepożądanym jest wysypka, swędzenie i pieczenie. Wysypka jednak szybko mija a ukłucia pokrzywy poprawiają krążenie i usuwają toksyny odpowiedzialne za choroby reumatyczne
Źródła:
http://rosliny-lecznicze.pl/pokrzywa-zwyczajna/
http://ziolowyzakatek.com.pl/pokrzywa-wlasciwosci/ - oprócz zastosowań, o których pisałam można u Klaudyny przeczytać również o użyciu pokrzywy w przędzalnictwie czy po prostu w kuchni
http://www.naturaherbaty.pl/artykul/pokrzywa-18.html - warto przeczytać o tym jak zrobić sok z pokrzywy, chyba w końcu zakupię sokowirówkę! Piszą tu również, że napar z pokrzywy powinno się pić na czczo, ja nie zawsze stosuję się do tej "rady" ale chyba zacznę (:
http://www.solgar.pl/wiedza/leksykon/pokrzywa - tu trochę lepiej opisane jest antyalergiczne działanie pokrzywy, a jako, że sama zmagam się z alergią temat jest mi dość bliski.
Na moją listę rzeczy do zrobienia trafia definitywnie wizyta w sklepie zielarskim i zakup książki prof. A. Ożarowskiego i W. Jaroniewskiego „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie”. A wy pijecie zioła? Interesuje was w ogóle ten temat?
ziółka dobre na wszystko!:)) potrzebuje coś na sen, masz jakieś dobre opcje? :)
OdpowiedzUsuńWiesz, sama nie mam problemów ze snem i nigdy takowych nie miałam więc nie polecę nic sprawdzonego. Z ogólnie znanych to waleriana - występuje w postaci herbatek ale też kropli,możesz też wybrać mieszankę ziół do picia na przykład rumianek z walerianą - druga opcja to melisa - to chyba te dwie najbardziej znane opcje (:
UsuńHej:) Co do szamponu Garnier Fructis - Citrus Mint Fresh powiem tak: W moim przypadku szampon dobrze się sprawdza przy rozczesywaniu włosów bez użycia odżywki. Ogólnie w kwestii rozczesywania włosów po myciu jakimkolwiek szamponem moje włosy nie mają większych problemów. W większości rozczesują się bezproblemowo (z tego co wiem zależy to od struktury włosa). Moje włosy nie są mocno "porowate", więc pewnie dlatego nie mam z tym większych problemów. Jeżeli Twoje włosy mają tendencję do plątania się ten szampon może sobie z tym nie poradzić, lepiej dla bezpieczeństwa użyć szaponu 2w1 lub jakieś serum na koncowki po myciu głowy właśnie tym szamponem. To znacznie ułatwi sprawę. :)
OdpowiedzUsuńMoje włosy są bardzo porowate, przynajmniej takie wrażenie odnoszę i zazwyczaj po myciu bez odżywki się plączą więc chyba faktycznie sam szampon nie wypali, myślałam, że po prostu jest na tyle delikatny, że spełnia się w roli 2w1 ale skoro masz takie włosy to inna sprawa (: Dzięki za szybką odpowiedź!
Usuńjeżeli masz mocno porowate włosy mogę polecić Ci szampon: http://www.kosmetic.pl/szampon-do-wlosow-avocado-i-maslo-karite-garnier-naturalna-pielegnacja
UsuńWłosy są po nim bardzo gładkie, wiele moich koleżanek go chwaliła (sama też go miałam, ma cudowny zapach :) ). Ale znów ma spory minus. Może bardzo obciążać włosy i przetłuszczać je jeżeli masz skłonność do przetłuszczania się skóry głowy.
Używam tego szamponu na co dzień, odżywki też i jestem bardzo zadowolona, chodzi mi o to, że potrzebuję dokupić jakiś szampon i ewentualnie odżywkę, żeby mieć zawsze przy sobie jak jestem na siłowni bo też muszę umyć włosy po treningu i chciałam przetestować jakiś nowy produkt bo lubię różnorodność i moje włos też (:
Usuńa to świetnie, że Ci odpowiada :)
UsuńNiestety nie przychodzi mi teraz do głowy szampon, który z pewnością mogę Ci polecić.. :(
Może spróbuj tego garniera Citrus Mint, a nóż widelec Ci się spodoba. :)
Jak byłam mała to piłam pokrzywę i dalej odrzuca mnie od jej smaku. Ciężko jest mi zmusić się do picia ziółek, chociaż wiem o ich dobrych właściwościach.
OdpowiedzUsuńMożna do pokrzywy dodać coś co lubimy, na przykład miętę? A poza tym można się też przyzwyczaić, mi też na początku kompletnie nie podchodził ten smak, a teraz powiem szczerze nie przeszkadza mi w ogóle (:
Usuńmi pokrzywa rzeczywiście kojarzy się z dzieciństwem i tylko z nim, nigdy nie korzystałam z jej właściwości leczniczcyh ;)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, ja na tyle przyzwyczaiłam się już do pokrzywy, że nie wyobrażam sobie dnia bez niej (:
Usuń